top of page
Zoeken
  • Koen Gommers

Hoeveel besmettingen zijn er echt? Een inschatting...

De dagelijkse gemelde officieel vastgestelde besmettingen zij precies dat: officieel vastgesteld middels een medisch degelijke methode. We weten dat er meer besmettingen moeten zijn. De GGD-directeur meldde vijf dagen geleden al in te schatten dat er 6.000 besmettingen waren, terwijl het officieel vastgestelde aantal nog op 1.100 stond.


Ik denk dat het nog wat erger is. Dat wil zeggen: ik denk dat er meer besmettingen zijn. Misschien wel 2 à 3 keer zoveel op 15 maart als de GGD aangeeft, en op dit moment 30.000-40.000. Hoe kom ik daar als goed bedoelend amateur op? Daarin neem ik je even mee.


Een belangrijk getal dat dagelijks wordt gepubliceerd is het aantal corona-doden. Dat zijn mensen waarvan we zeker weten dat ze besmet zijn geraakt met corona, veelal in het ziekenhuis werden behandeld en zijn komen te overlijden - veelal tegen een achtergrond van andere ziektes of aandoeningen. Vandaag zijn er 30 nieuwe overlijdensgevallen bekend gemaakt.

Deze overledenen zijn op enig moment besmet, hebben een incubatietijd doorgemaakt (waarin ze niet ziek waren) en zijn na een bepaalde tijd overleden. We weten verder dat ze een kleine minderheid moeten zijn van een grote groep mensen die ook op dat moment zijn besmet.

Als we voor deze (onderstreepte) variabelen aannames doen kunnen we de grootte van de besmette groep op het moment (de dag) van besmetting in het verleden inschatten.

Als we dát aantal kennen, kunnen we met de besmettingssnelheid die we in Nederland zien verder inschatten hoeveel besmette mensen er vandaag zouden moeten zijn (zonder bijzondere maatregelen).


Laten we dit eens doorrekenen voor Nederland. Voor sommige getallen vinden we aanwijzingen uit de ervaringen in China. Ik zet de aannames die ik doe op een rijtje met wat commentaar:

- Incubatietijd is 5-14 dagen. Als ik in dit geval 5 dagen aanneem, is dat conservatief (voorzichtig) ingeschat. Een langere incubatietijd leidt tot hogere uitkomsten.

- Tijd van start ziekte tot aan overlijden kent wat onzekerheid. Omdat het in Nederland vooral ouderen met reeds aanwezige ziekte(n) betreft, neem ik (weer conservatief) 10 dagen aan. In het buitenland zie je 5-80 dagen in verschillende onderzoeken.

- De 'fatality-rate' neem ik op 1,5%. Ik neem dus impliciet aan dat de gerapporteerde getallen (2-2,5%) afgezet moeten worden tegen een wat grotere groep mensen. Let wel: als ik hier een hoger percentage aanneem, zou ik dus stellen dat Corona een stuk dodelijker is dan we nu in het algemeen aannemen....

- De verdubbelingssnelheid in Nederland van het aantal officieel vastgesteld besmette Nederlanders is 3,4 dagen (via regressie af te leiden). Dus elke 3,4 dagen verdubbelt het aantal. Ik neem hieronder even aan: verviervoudiging per week (2x3,4 dagen = bijna 1 week).


Met deze aannames krijg je voor Nederland het volgende beeld:

- Vandaag zijn er 30 overledenen gerapporteerd

- Die zijn dan op 5 maart besmet geraakt (15 dagen eerder)

- De groep op die dag besmette mensen moet dan 30/1,5% = 2.000 mensen groot zijn geweest

- Op grond daarvan kun je met extrapolatie naar vandaag (met factor 4/week) uitrekenen dat er vandaag ongeveer 39.000 besmette Nederlanders moeten zijn. Dat is 2,2 promille van onze bevolking.

Deze rekenoefening kun je ook doen met de gerapporteerde aantallen van afgelopen dagen. Dan kom je op uitkomsten in de bandbreedte van 30.000-40.000.


Wat kun je hier mee? In elk geval helpt dit bij inzicht krijgen in de realiteit: er zijn veel meer besmette mensen dan officieel bekend is (kan zijn!). De maatregelen die we nemen zijn dus zéker niet voor niets! En bedenk: ik heb voorzichtige aannames gedaan. Het is goed denkbaar dat de aantallen fors hoger zijn.


Komende week kunnen we nog een forse stijging verwachting: niet alleen van het absolute aantal, maar ook van de dagelijkse groei (dus de groei stijgt....). Pas ná het weekeind volgende week (na 29 maart) kan je effect verwachten van de maatregelen van afgelopen weekend..... Heb geduld!


Als je meer wil weten zijn dit erg interessante, correcte en informatieve filmpjes:


> Vergelijking van Corona met verschillende andere virus-uitbraken. Conclusie: corona kan mákkelijk veel erger worden dan varkensgriep.... Maar met stevige maatregelen is erg, erg veel te winnen!


> Kurzgesagt maakt altijd heel toegankelijke filmpjes zonder een te hoog 'jeugdjournaal'-gehalte. Wat doet het Coronavirus nou eigenlijk in je lichaam, waarom is het zo heftig, en waarom helpt gewoon wassen met echte zeep zo goed?


136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page