top of page
Zoeken
  • Koen Gommers

"Intelligente lock-down"... Hoe lang nog?

Op 20 maart deed ik een 'educated guess' naar het werkelijk aantal besmettingen in Nederland. Toen was het alleen een quote van de GGD-directeur die aangaf dat er een verschil is tussen de formeel gerapporteerde getallen en het werkelijke aantal besmettingen. Inmiddels is de RIVM er heel open over.

We zien verder het effect van onze "intelligente lock-down" (een mooi gekozen marktetingterm): de aantallen COVID-19 patiënten op de IC's lopen door onder meer hierdoor inmiddels terug. We hebben gelukkig de 2.400 bedden bij lange na niet gehaald.

Dat is goed nieuws, met name omdat inmiddels duidelijk wordt dat deze intelligente lock-down niet gratis is: we krijgen er een enorme rekening voor gepresenteerd. We hebben er belang bij om de maatregelen zo snel als enigszins mogelijk terug te draaien.

Dat roept in elk geval de vraag op waar we dan nu staan. Dus weer: hoeveel besmettingen zijn er in Nederland nu eigenlijk echt? En hoe snel gaat de verspreiding nu? Hoe lang gaat het duren tot groepsimmuniteit? Ik maak hier een argument om toch de IC zo zwaar als redelijkerwijs mogelijk te belasten, omdat de schade anders te groot wordt door de lange duur van maatregelen.


Vorige keer deed ik een inschatting die gebaseerd was op het aantal gerapporteerde overledenen door COVID-19. Ik rekende de grootte van de groep uit waaruit deze overledenen moeten zijn voortgekomen. Daarna gebruikte ik extrapolatie (factor 4/week) om tot een inschatting van het aantal besmette mensen op de dag van rapportage te komen. Deze vorm van extrapolatie vind ik nu wat ruw. We hebben nu wat meer data.


De overledenen van 1 dag komen voort uit een groep die in het verleden is besmet. Dat geldt in principe voor elke dag. We kunnen dan het cumulatieve aantal berekenen voor elke dag waarop een aantal overledenen gemiddeld moeten zijn besmet, vanaf het begin van de epidemie in Nederland tot aan ca. 2 weken geleden (ik hanteer 15 dagen, zie vorige blog).


Verder hebben CBS en RIVM afgelopen week aangegeven dat voor de laatste week van maart de zgn. oversterfte in Nederland ongeveer dubbel zo hoog is als het formeel gerapporteerde aantal Corona-doden. Daarom hanteer ik een factor twee in de berekening van de grootte van de oorspronkelijke groep.


Wat zien we dan? Ik druk het werkelijk aantal besmette mensen uit als percentage van het aantal inwoners van Nederland. Het aantal werkelijk besmette mensen komt op 29 maart (13 april minus 15 dagen) op zo'n 360.000. Dat is 2,1% van de Nederlandse bevolking.



Voor het extrapoleren naar de dag van vandaag kijken we naar de curve van het aantal overledenen afgelopen weken. We zien dat vanaf eind maart het aantal overleden vrijwel lineair is gestegen. Het lijkt dan redelijk om van 29 maart tot aan vandaag lineair te extrapoleren.


Wat zien we dan? We komen dan aan een percentage besmette mensen in Nederland van 3,7% (650.000 mensen):


Hoe lang gaat het hele gedoe met dit tempo dan duren? Mijn verre neef Diederik geeft aan: 'we komen er nooit meer van af'. Als ik even koffiedik kijk, want we nemen voor 't gemak en kort door de bocht het huidige tempo aan... dan hebben we het over 1,4 jaar totdat we het percentage benodigd voor voldoende groepsimmuniteit bereiken (60%). En 2,4 jaar tot aan 100% besmetting...


We hiermee zijn dus terug bij hoe Rutte rond 15 maart begon, met woorden die de strekking hadden dat het doel was om zo snel mogelijk groepsimmuniteit te bereiken. Daarop werd hij politiek aangesproken, maar hij heeft en had hierin gelijk. Dat móet het doel zijn. We zullen de IC-capaciteit harder moeten inzetten dan we nu doen; er is namelijk nog veel ruimte. Met dit tempo gaat het te langzaam. Dus: 1) inzetten op langdurig hogere IC-capaciteit; 2) scholen open, winkels open met distancing maatregelen, café's open met maatregelen. Disco's, clubs, festivals etc. nog zeker niet. 3) Zeer goed monitoren. Het oversterfte cijfer is daarbij van grote betekenis.


54 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page