top of page
Zoeken
  • Koen Gommers

Minimum aantal verwachte besmettingen stijgt.

Vandaag 121 besmette medenederlanders erbij. Een relatief forse stijging dus. Een fit van de logistische functie op de data tot nog toe levert het volgende plaatje:

Conclusie is dus dat we in Nederland ten minste 1.000 besmettingen tegemoet kunnen zien.


De vraag is of dat niet een onderschatting is. Nederland krijgt kritiek vanuit het buitenland vanwege de aanname die in een vroege fase is gedaan t.a.v. de symptomatische besmettelijkheid. Om die reden werd van "patiënt 0" aangegeven dat hij tijdens de Carnaval geen gevaar is geweest voor zijn omgeving, d.w.z. de hossende massa mensen in de drukke kroegen. Er zijn echter aanwijzingen dat zgn. asymptomatische besmetting ook mogelijk is: je kan een ander besmetten zonder zelf merkbaar ziek te zijn.

Als dat in Nederland een factor wordt, kunnen we nog een forse stijging tegemoet zien. Immers, de RIVM maatregelen zijn nog steeds gebaseerd op de aanname dat besmetting symptomatisch is.


Tot slot een grafiekje geïnspireerd door Mw. A. Merkel. Zij gaf vandaag aan dat tot 70% van de Duitsers besmet kan raken. Voor Nederland zou dat dus ruim 12 miljoen mensen betreffen. Als we daar van uitgaan ziet het verloop er ongeveer zo uit:

Uiteraard zonder dat bijzondere maatregelen zijn genomen etc....

Inzichten die uit combinatie van zo'n scenario met een fit op de huidige cijfers volgen zijn dat: 1) we tot nog toe nog maar aan het begin zijn en 2) dat we met name vanaf eind maart tot half april een enorme stijging kunnen verwachten.

Hopelijk doet dit zich niet voor....


Dagelijks update ik hier de voorspelling en deel enkele gedachten of opvallend nieuws.

16 weergaven0 opmerkingen
bottom of page