top of page
Zoeken
  • Koen Gommers

Voorspelling aantal COVID-19 besmettingen Nederland

Interessante vraag is of we aan de hand van het werkelijk aantal besmettingen dat dagelijks bekend wordt gemaakt kunnen voorspellen hoe het aantal besmettingen zich zal gaan ontwikkelingen. Onder meer op https://towardsdatascience.com/covid-19-infection-in-italy-mathematical-models-and-predictions-7784b4d7dd8d wordt al vastgesteld dat de logistische functie hiervoor het best geschikt is (beter dan de exponentiële functie).


Regressie van de beschikbare data op 10 maart 2020 levert de volgende voorspelling:

Ook de auteur van bovenstaande website concludeert al dat de predicties volgend uit regressie (erg) gevoelig zijn voor de input. Dit is goed grafisch voor te stellen: deze grafiek levert dat het middelpunt van de curve (sigmoïde) op 13 maart ligt, dicht op vandaag dus. Het uiteindelijk aantal besmettingen hangt daar nauw mee samen.

Het is grafisch goed voor te stellen dat een goede fit met dezelfde actuele data gevonden wordt met een later middelpunt en daaraan gekoppeld hoger aantal besmettingen.


Een m.i. veilige conclusie die wel getrokken kan worden is dat het aantal besmettingen in Nederland (zonder bijzondere maatregelen te nemen) ten minste op 800 zal uitkomen.


Dagelijks zal ik een update posten van deze predictie, met eventueel commentaar.

33 weergaven0 opmerkingen
bottom of page